Tjeerd van der Ploeg

Omschrijving

Tjeerd van der Ploeg (1958) is sinds 2002 werkzaam als organist en dirigent aan de St.-Christoforuskerk in Schagen. Zijn concertrepertoire omvat vrijwel de gehele breedte van de orgelliteratuur. Wegens zijn verdiensten voor de Franse orgelliteratuur werd hem de Zilveren Medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs toegekend. Tjeerd van der Ploeg studeerde hoofdvak orgel in Leeuwarden en in Amsterdam, waar hij in 1985 het einddiploma solospel voor orgel behaalde.  Ook behaalde hij diploma’s koordirectie, kerkmuziek en een aantekening voor improvisatie. Als publicist schreef hij artikelen over oude Spaanse componisten waaronder Pablo Bruna en Francisco Correa de Arauxo en over Engelse en Franse orgelmuziek. Naast zijn activiteiten op orgelgebied is hij werkzaam als gregorianist;  sinds 1998 is hij de leider van de Schola Cantorum Purmerend.
Tjeerd van der Ploeg concerteerde in diverse Europese landen en de Verenigde  Staten. Tijdens de concerten in de St. Christoforuskerk in Schagen met het beroemde Nicholson-orgel, brengt hij een groot deel van de romantische orgelliteratuur tot klinken. In 2024 is Tjeerd van der Ploeg vijftig jaar als organist werkzaam.

Tjeerd geeft orgellessen in de St.-Christoforuskerk van Schagen op het Nicholson-orgel, en in de Bethelkerk van Amsterdam-Noord op het Flentrop-orgel.

 

Aanvullende gegevens

Fotogalerij