Joke Hooikammer-de Graaf

Omschrijving

Joke Hooikammer-de Graaf werd in 1967 geboren. Na het behalen van haar vwo-diploma ging zij in 1985 studeren aan het Utrechts Conservatorium. Aanvankelijk volgde ze als hoofdvak orgel, maar al snel kwamen daar piano en kerkmuziek / koordirectie bij. In 1991 deed ze met succes examen in deze vakken. Haar docenten waren Theo Teunissen en Jan Welmers. In 1993 behaalde Joke met een concert in de Grote St.-Bavokerk te Haarlem haar solistendiploma voor orgel met als docent Willem Tanke (specialisatie Max Reger en Olivier Messiaen). Interpretatielessen volgde ze bij Jos van der Kooy. Daarnaast volgde ze nog verschillende koordirectiecursussen en gaf ze veel concerten als soliste en begeleidster door heel Nederland.

In 1990 won ze de 2e prijs in de categorie Oude Muziek tijdens het Orgelconcours voor vakstudenten in Leiden.

Al op haar 15e jaar werd zij organist in de Hervormde Gemeente te Putten en van 1990 tot 1999 bespeelde zij het orgel in de Hervormde Gemeente te Wezep / Hattemerbroek. Sinds 1990 is Joke eerste organist van de Oude Kerk te Ermelo, waar zij het mooie Batzorgel bespeelt. Ook was ze cantrix van de cantorij van deze kerk van 1993 tot 1997.

Ze is tevens organist in de Kruiskerk te Wezep en de Westerkerk in Ermelo.

Als dirigente was Joke verbonden aan diverse jongerenkoren en cantorijen. Tevens was ze van 2004 tot 2020 artistiek leider van Vocaal ensemble Pavane, een kwartet op zeer hoog niveau met optredens door heel Nederland.

Naast het dirigeren van koren is Joke ook actief als orgel- en pianodocent. Eerst werkte ze op de Muziekschool in Zeewolde, maar vanaf 1993 heeft ze een grote privé-lespraktijk in Wezep met leerlingen uit de hele regio. Sinds september 2015 is ze met veel plezier docent piano bij Muziekonderwijs Genemuiden. Sinds januari 2022 is ze docent orgel /piano / keyboard aan de Muziekschool de Spelerij in Elburg.

Orgellessen

In de orgellessen wordt er veel aandacht besteed aan het goed aanleren van de techniek en de voordracht. In een ontspannen sfeer krijgt de leerling de kans zich te ontwikkelen in zijn of haar eigen tempo. Joke geeft ook theorielessen ter voorbereiding op de toelating voor het conservatorium.

Leslocaties zijn de Oude Kerk van Ermelo, Westerkerk van Ermelo, Kruiskerk van Wezep of bij haar thuis in een aparte orgelkamer, waar ze een omvangrijk Hauptwerkorgel heeft met samples uit alle stijlperiodes.

Ook is het mogelijk orgellessen te volgen via de Muziekschool de Spelerij in Elburg met mogelijk om een paar keer per jaar ook les te krijgen op het orgel in de Grote Kerk Elburg.

Joke leest zelf geen Klavar maar heeft wel ervaring in het lesgeven aan leerlingen die Klaverscribo spelen.

Aanvullende gegevens

Fotogalerij